Tian Xiu Chen (1916-1984)

Híres Chen-stílusú Tai Chi Chuan mester. Hebei tartomány Wan járásából származik. Fiatal korában gyenge testalkata miatt a harcművészet tanulásától várta megerősödését. 1935-ben Pekingben a híres harcművész-mestertől, Tang Fong Xing -tól tanult xingyi-chuant, shaolin-boxot és fegyvereket.

A XX. század 40-es éveiben kezdett Chén Fa Ke-től tanulni a Chen stílusú Tai Chi Chuan-t. Mivel mozdulatai kifinomultak, tisztán begyakorlottak voltak, Chen Fake rábízta a Vatta-sikátor – beli iskola tanítását. 1961-től a Dongdan parkban adta tovább tudását, jól megőrizve a Chen Fake mester által tanított taijiquan jellegzetességeit, a lélegzet élő harmóniáját, a duzzadó szellemet, a nyugodtan kisimult és természetesen kötetlen, belsőt a külsővel egyesítő mozgást.

A pekingi Chen-stílusú Tai Chi Chuan fontos képviselője volt. 1978-től eleget téve a Pekingi Testnevelési Főiskola Harcművészeti Kutató Intézet felkérésére a Chen-stílusú Tai Chi Chuan-t tanította a főiskolán.

A Testnevelési Főiskola tanárai tőle tanultak. Ez időszak alatt készítettek a Chen-stílusú Tai Chi Chuan-ról filmfelvételt.

A 80-as években Feng Zhiqiáng-al együtt elhatározták a Pekingi Chen-stílusú Tai Chi Chuan Kutató-intézet megalapítását, amit 1983-ban létre is hoztak, ennek igazgatóhelyettese volt. Unokaöccsei: Tián Qiu Tián, Tián Qiu Xen és Tian Qiu Mio a pekingi Tai Chi Chuan meghatározó személyiségei.